3 nézőpont az NLP-ben, amit jó, ha ismersz

Még 3 napig bevezető áron kapható az Online NLP Tanfolyam

Van az NLP-ben három nézőpont, amit könnyen meg lehet érteni, de még könnyebben el lehet szállni, ha túl sokat vagy túl keveset vagy bennük.

 

1. A saját nézőpontod

Ez azt jelenti, a saját szemeddel látod a világot. Tisztában vagy a saját, személyes értékrendeddel, vagyis pontosan tudod, neked mi a fontos. Vannak céljaid, ezeket is ismered. Vannak érdekeid. Mindezeket tartod szem előtt, amikor valamit megtapasztalsz.

Ha sosem vagy ebben a nézőpontban, vagy túl keveset, akkor kihasználnak, bábként rángatnak. Életed a másoknak való megfelelésről fog szólni.

Vagy talán azt hiszed, a saját nézőpontodból látod a dolgokat, de valójában nem. Manipulálnak téged, és ez bizony szomorú. Azt mondta a tévé, azt mondta az újság, ezzel van tele a Facebook - ezért te is azt gondolod. Biztosan úgy van. Biztosan úgy van? Ha már van véleményed valamiről, az a sajátod legyen!

Ha túl sokat vagy a saját nézőpontban, az is gond. Manapság sajnos sokan kizárólag ezt használják. A saját értékrendjüket és érdekeiket tartják szem előtt, akkor is, amikor valaki segítséget kér tőlük. Érzéketlenek mások problémái iránt, és csakis érdekből tesznek mindent.

Akkor vedd fel az 1. számú a nézőpontot, amikor önmagadért akarsz kiállni, amikor saját magad akarod adni. Szükség van erre - de tudni kell, mikor.

 

2. A másik ember nézőpontja

Mindig van egy másik ember. Egy másik, akiről gondoskodnod kell. Egy másik, akivel együtt élsz. Egy másik, aki kér valamit, vagy épp utasít valamire. Mindig van valaki, hiszen ember vagy, kommunikálsz, kapcsolataid vannak, mert - NLP előfeltevés - mindig kapcsolatban vagy, nem tudod magad teljesen elszigetelni. Amikor ennek az embernek helyezkedsz a nézőpontjába, az ő fejével gondolkozol, akkor vagy a 2. számú nézőpontban.

Nem lehetsz mindig valaki másnak a nézőpontjában, hiszen akkor mi lesz veled? Te magad el fogsz vékonyodni, lassan eltűnsz mások érdekei mögött, valaki másnak az értékrendje szabja meg a létedet. Kihasználnak, a fejedre nőnek, rád telepednek. Ez nem jó. Ne hagyd!

Ha azonban sosem vagy ebben a 2. számú nézőpontban, akkor az empatikus képességed magasan a nulla alatt fog szárnyalni. Hogyan fogod így megérteni a másik embert? Hogyan tudsz önzetlenül segíteni annak, aki rászorul?

Akkor vedd fel ezt a nézőpontot, amikor valaki másnak van rád szüksége, vagy amikor neked van szükséged valaki másra, amikor valakit meg akarsz érteni, amikor képes vagy félretenni a saját értékeidet, hogy egy másik ember szemével láss, egy másik ember bőrébe bújj, mert csak így érezheted az ő érzéseit. Ugye képes vagy rá?

 

3. A harmadik ember nézőpontja

Nos, ez nem egy konkrét harmadik személy, aki kívülről irányítja az eseményeket. Ez a harmadik személy nem irányít semmit, csupán megfigyel. Ezt hívjuk az NLP-ben megfigyelői nézőpontnak. Tételezzük fel erről a harmadik személyről, aki nem te vagy, és nem is a másik, hogy józan, jó indulatú, elfogulatlan, tárgyilagos szemmel tekint a világra. Jól tudja, hogy mi történik, mert van rálátása. Mivel sem veled, sem a másik féllel nem azonos, ezért érzelmileg nem érintett. Tisztán látja a helyzetet, és ezért az ő nézőpontja felette áll a másik kettőnek.

Akkor lépj be ebbe a nézőpontba, amikor szeretnéd kívülről szemlélni az eseményeket, vagy akár önmagad. amikor az érzelmeid elhomályosítják a tekinteted, amikor sem a saját, sem a másik ember nézőpontja nem az igazi.


 

Ez az NLP három nézőpontja.

Van egy negyedik is, leírnám, de nem teszem, mert az Online NLP Tanfolyam, amely többek között ezekről a nézőpontokról is szól, nem négy, hanem három napig kapható még bevezető áron. Tegnap leírhattam volna a negyediket is, mert akkor még négy nap volt hátra, de tegnap inkább négy szokatlan jelenséget írtam le, amit az NLP megfigyelt.

Használtad már az NLP-t, hogy megoldd a problémáid?
Ismerd meg most!
Még
három napig
(szeptember 4-ig)

bevezető áron juthatsz hozzá a legújabb online tréningünkhöz.

Bővebb infó ezen az oldalon.
Online NLP Tanfolyam