4 szokatlan jelenség az emberi viselkedésben

Még 4 napig bevezető áron kapható az Online NLP Tanfolyam

Az NLP, vagyis a Neuro Lingvisztikus Programozás kínálja számunkra az egyik leghatékonyabb modellt az emberi viselkedésről.

Mivel még négy napon keresztül bevezető áron juthatsz hozzá legújabb online tréningünkhöz, amelynek témája az NLP, álljon itt négy szokatlan jelenség az emberi viselkedéssel kapcsolatosan.

 

 

1. Szemmozgások

Mindenki csinálja, mégis alig ismerik.

Az emberi szem mozgása összefüggésben van a fejünkben lévő gondolatokkal.

Ha például fel akarunk idézni valamit, amit korábban láttunk (Ki volt ma az első ember, akit megláttál?), akkor a szemünk ösztönösen balra, és felfelé mozdul. Ha azonban gondolatban egy érzésben merülsz el (Milyen volna most egy nagy kád forró és illatos fürdőt venned?), akkor jobbra és lefelé mozdul a szemed. Ugyanígy megvannak az irányok az alkotott (fejben összerakott) képeknek, az emlékezett és konstruált hangoknak, a vizualizációnak és belső beszédnek.

Tudod, mekkora jelentősége van ennek a kommunikációban? Gyakorlatilag belelátsz a másik ember fejébe.

 

2. Vezetés

Vezetni nem csak autót, háztartás, naplót és áramot lehet, hanem a másik embert is. No, nem az orránál fogva (illetve nem csak úgy), hanem egészen különös módon. Ha képes vagy a másik hullámhosszára hangolódni, vagyis megteremted az összhangot, akkor a másik személy ösztönösen elkezd téged utánozni.

Ki akarod próbálni? Észrevétlen vedd fel egy másik ember légzésének a ritmusát (csendes, nyugodt környezetben, tehát dübörgő diszkó, rézfúvós próba vagy búváredzés kizárva), és miután pár percen át csendben együtt lélegeztél vele, sóhajts egy nagyot. Ha megvolt az összhang, ő is sóhajtani fog. Akik igazán jól tudnak kommunikálni, rengeteget profitálnak ebből a jelenségből. Természetesen nem arra használják fel a vezetést, hogy mindenki sóhajtozzon a környezetükben. Vannak sokkal hasznosabb vonatkozások is.

 

3. Rögzítések

Pavlov kutyájának a csengőszótól folyt a nyála, korunk diákjainak a szőr áll fel a hátán ugyanettől a hangtól (becsengetéskor). Az idegrendszerünk temérdek összekötéssel rendelkezik, amelyek automatikusan alakultak ki életünk során - az NLP ezeket rögzítéseknek nevezi. Tudtad, hogy szánt szándékkal is létrehozhatsz ilyen rögzítéseket?

Ha valamikor különösen jól érzed magad, érintsd meg a kézfejed egy bizonyos ponton. Tartsd addig ott az ujjadat, amíg az örömteli élmény a tetőfokára hág, majd engedd el a kézfejed! (Nem, szex közben ez nem praktikus, és különben is...) Később, semleges helyzetben érintsd meg a kézfejed ugyanott, ugyanúgy, és vedd észre, ahogy ismét megjelenik benned a pozitív belső állapot.

Az NLP számos gyakorlata épül a rögzítésekre, az egyik ilyen híres gyakorlat a Kiválóság Köre.

 

4. Megjelenítő rendszerek a szavakban

Kommunikációs szempontból igen sokféle kategóriát megalkottak már a témával foglalkozó szakemberek. Az NLP modelljében a vizuális (képekben gondolkodó), az auditív (hangokban élők) és a kinesztetikus (érzéseikben gondolkodó) embertípusok szerepelnek. Tudtad, hogy (számos egyéb jel mellett) a szavakból is kiderülhet, hogy valaki melyik típusba tartozik?

A vizuálisak szeretnek rávilágítani a dolgokra.

Az auditív emberek hangot adnak a véleményüknek.

A kinesztetikusak gyakran rátapintanak a lényegre.

Te melyik típusba tartozol? Érdekel a téma?

 

Az Online NLP Tanfolyam 42 fejezetben mutatja be neked az NLP-t. Ha a kommunikációs modell is érdekel, a Teljes NLP Tréningcsomagban találhatsz izgalmas fejezeteket.

Még 4 napig (szeptember 4-ig)
bevezető áron juthatsz hozzá
ezekhez az oktatóanyagokhoz.


Bővebb infó ezen az oldalon.