Paul Scheele, a Villámolvasás atyja magas szinten alkalmazza az NLP-t, vagyis a Neuro Lingvisztikus Programozást. Ezt a tudását felhasználva alkotta meg a teljes elmés olvasást is, amelyet ma több millióan használnak már a világon. Sokan mégsem tudják, mi köze az NLP-nek a Villámolvasáshoz. Csak néhány összefüggésre világítok most rá.

 

1. A villámolvasás mentális fényképezés.

Valójában a fotóolvasás nem is olvasás - csupán képeket közvetítünk az agyunknak, egy oldalt csupán egyetlen másodperc alatt juttatunk el oda, számítógépes fotóolvasás esetén pedig akár 10-15 oldalt másodpercenként. Az NLP élen járó felfedezéseket tett belső képeink feldogozása és megjelenítése során. Az NLP-sek kiemelkedő módon tudják a fejükben lévő belső képeket kezelni - ezért is érnek el jó eredményeket a villámolvasással.

 

2. A villámolvasás nem csak képekkel dolgozik.

A módszer javarészt vizuális, de mi nem mind ebben a rendszerben gondolkodunk. Az NLP megfigyelte, hogy az emberek egy kisebb része hangokban él (auditív rendszer), egy még kisebb része pedig az érzéseiben van otthon (kinesztetikus rendszer). Az NLP összehangolja ezt a három rendszert, a villámolvasás pedig mindhármat használja. (Megerősítő állítások - auditív rendszer. Mandarin technika - kinesztetikus rendszer.)

 

3. A villámolvasás hasznos összekötéseket alkalmaz.

 

Az előbb említett mandarin technika előbb-utóbb automatikussá válik, az egyenletes lapozás szintén önműködő módon mélyíti el a tudatszintünket olvasás közben - vagyis a villámolvasás számos ún. rögzítést alkalmaz. Az NLP gyakorlatok zöme ezekkel az rögzítésekkel működik. Az NLP-sek pontosan tudják, mikor, hogyan és hányszor célszerű egy rögzítést elvégezni, hogy annak a hatásfoka maximális legyen.